Melkziekte

Verborgen melkziekte

Iedere veehouder heeft wel eens een koe met melkziekte gehad. De eerste herkenbare signalen zijn spierzwakte, wankel lopen. Wanneer ze niet behandeld wordt, zal de koe gaan liggen en uiteindelijk in een coma raken en sterven. 5-10% van de koeien krijgt hiermee te maken kort na afkalven1,2. Deze koeien moeten direct calcium toegediend krijgen om hen te kunnen redden. 

Maar er zijn veel meer koeien die aan verborgen melkziekte leiden. Hun bloed-calciumconcentratie is onder de normaalwaarde, maar ze vertonen nog geen symptomen. Voor elk klinisch geval zijn er 3 tot 6 andere koeien op het bedrijf die kunnen lijden aan subklinische (verborgen) melkziekte3. Dan gaat het bijvoorbeeld om dieren waarbij het afkalven niet op gang komt en die rondom het afkalven slecht vreten. Vaak zijn dit koeien met een te royale conditie, die eerder melkziekte hebben gehad, kreupel zijn geweest in de droogstand of een hoge melkproductie hadden in de vorige lactatie.

Bij subklinische melkziekte zijn de symptomen niet zo duidelijk zichtbaar. Toch heeft het wel degelijk een nadelig effect op de gezondheid van de koe. Uit studies blijkt namelijk dat melkziekte meer gevolgen heeft dan op het eerste oog zichtbaar is.

De gevolgen van melkziekte zijn onder andere1,2:

• Verminderde afweer

• Verminderde activiteit pens, lebmaag en baarmoeder

• Verminderde vruchtbaarheid

• Verminderde melkgift

De schade door subklinische mastitis kan oplopen tot 1 cent per liter melk3.

Meer over melkziekte, de symptomen en de gevolgen vindt u hier.  

Het advies is om deze dieren met melkziekte of een geschiedenis van melkziekte een Bovikalc bolus te geven na afkalven en een tweede bolus 12-24 uur na afkalven, om het risico op melkziekte hiermee te verminderen. “Als een koe het afkalfhok ingaat en er is twijfel, zet dan Bovikalc in!” is een vaak gehoorde opmerking.

 

Referenties:

1.       Mulligan et al (2006) Irish Vet J. VOL 59 (12) P697–702

2.       Houe et al (2001) Acta vet Scanda 42, 1–29

3.       Anonymous (2011): Why partial DCAB for dry cows is better than none. Dairy Farmer, Juni, 14-15